• Home
  • Leerjaren
  • TTO
  • Vaardigheden
  • Onderwerpen
  • Soortenbank
  • Foto
    • Foto's Farne Islands 2019
  • Video
  • Games
  • Contact
Biologie van Meneer Spoor

Waar komen de biggetjes vandaan?

Gemiddeld werpen biggen zo'n 11 tot 14 biggen en dat doen ze zo'n 3 á 4 keer per jaar. Per worp is het aantal doodgeboren biggen 1 of 2. Daarnaast zijn er verschillende biggen die doodgelegen worden. Dit zijn er gemiddeld 1 tot 3 per worp. De verschillen zijn goed te zien, want de ontwikkeling van doodgelegen biggen zijn wat verder (zie figuur 1 en 2).
Picture
Figuur 1. Een doodgeboren biggetje
Picture
Figuur 2. Een doodgelegen biggetje
Enkele verschillen die je ziet zijn de grootte van de biggetjes en de navelstreng. Het doodgeboren biggetje is duidelijk kleiner en heeft nog de volledige navelstreng bevestigd, terwijl die van het doodgelegen biggetje uitgedroogd is. Een ander duidelijk verschil zijn de poten. In figuur 3 zie je de zachte 'kussentjes' van de pootjes van het biggetje van voor de geboorte. De pootjes van het levend geboren biggetje (figuur 4) zien er uit als echte hoefjes met sterke nagels.
Picture
Figuur 3. De poot van een doodgeboren big
Picture
Figuur 4. De poot van een doodgelegen big


De organen

Om de ingewanden te bekijken maken we de buikholte open. Wanneer je dit voorzichtig doet, kun je de huid verwijderen, terwijl er een vlies zichtbaar blijft dat om de ingewanden zit (figuur 5). Na het doorknippen van de ribben zijn vrijwel alle organen zichtbaar (figuur 6). Kun jij alle organen benoemen? De oplossing vind je onderaan.
Picture
Figuur 5. De organen in de buikholte
Picture
Figuur 6. De organen in de buikholte en de borstholte
Voordat je de ribben verwijderd, kun je het middenrif bekijken vanaf de onderkant (figuur 7). Het middenrif is een stevig en dik gespierd vlies. Het is de scheiding tussen de borstholte en de buikholte en zorgt er bij de ademhaling voor dat de longen vergroot worden en je lucht inademt.

Picture
Figuur 8. Hier zijn de twaalfvingerige darm en de alvleesklier zichtbaar
Picture
Figuur 7. Het middenrif gezien vanaf de onderkant
Wanneer je de maag volgt, kom je in de twaalfvingerige darm en wordt de alvleesklier zichtbaar. In figuur 8 zie je deze organen.


De organen benoemd

Picture
Figuur 9. De organen van de buikholte en borstholte genummerd
Picture
Figuur 10. De organen van de buikholte genummerd
  1. Longen
  2. Lever
  3. Maag
  4. Twaalfvingerige darm
  5. Alvleesklier
  6. Dunne darm
  7. Boezems van het hart (linkerboezen rechts, rechterboezem links)
  8. Kamers van het hart (linkerkamer rechts, rechterkamer links)
  9. Het middenrif (beschadigd)

Het opblazen van de longen

Wanneer de longen niet beschadigd zijn, is het mogelijk deze op te blazen om de ademhaling te simuleren. De longen worden een flink stuk groter en steviger. Hieronder zie je een video waarbij de longen opgeblazen worden. Tevens is het twee 6vwo-leerlingen gelukt om de longen (en het hart) te verwijderen uit het biggetje om deze vervolgens op te blazen. Er is ook een video beschikbaar waarbij grotere longen worden opgeblazen. Deze vindt u hier.

Anatomie van de voorplantingsorganen van een zeug
Anatomie an de longen en het hart van een volwassen varken
Terug naar onderwerpen voor meer anatomie
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.