• Home
  • Leerjaren
  • TTO
  • Vaardigheden
  • Onderwerpen
  • Soortenbank
  • Foto
  • Video
  • Games
  • Contact
Biologie van Meneer Spoor
Welke soort voeding is eigenlijk gezond en welke soort niet? En wat maakt dit verschil? En wanneer iets niet gezond is, waarom is het dan niet gezond? Wat gebeurt er op moleculair niveau? Dat zijn de vragen die we willen behandelen bij het onderwerp voeding.

Werkbladen

Link naar de Bètaplus google drive map. Hier vind je artikelen en kun je je gevonden artikelen, uitgewerkte bestanden, links en meer plaatsen
Je mag interessante artikelen ook mailen naar mij


Links (artikelen)

Melk

Artikelen
Melk 1
Melk 2
Melk 3
Melk - eiwitten 1
Melk - eiwitten 2

Cholesterol en vetten

Artikelen
Vetten 1
Plantensterolen 1
​​
Hoog cholesterol
​Cholesterol en hart- en vaatziekten?
​
Verzadigde en transvetten
​
Kokosolie gezond?

Cholesterol / verzadigd vet & gezondheid:
Boter
Cholesterol
​
Verzadigd vet
​Verschillende vetzuren

Brood

Consumentenbond over 'broodbuik'
Uitgebreid commentaar op 'Wheat belly'
​
Whole gain (volkoren) vs. refined grains
​Effect volkoren op gezondheid

Fruit en groenten

Fruit, groenten en gezondheid

Voeding en kanker

Voeding en kanker

Suiker of vet?

Suiker of vet? Grote studie
​
Studie samengevat door Nu.nl

Cacoa

SFgate over cacao


Vetten

Bekijk de video hiernaast en beantwoord de volgende vragen:
  1. Waarom is roomboter gezonder dan margarine en halvarine?
  2. In welke categorieën kun je vetten indelen en wat zijn hun belangrijkste eigenschappen?
  3. Waarom kun je niet spreken van verkeerde vetten en goede vetten?
  4. Waarom kun je niet zeggen dat verzadigde vetten schadelijk zijn en onverzadigde gezond zijn?


De gevaren van...

Glucose-fructosestroop


Fluoride


E621 (smaakversterker mononatriumglutamaat)
Aspartaam


Aspartaam en meer


Melk
Powered by Create your own unique website with customizable templates.