Rode bloedcellenWanneer je een druppel bloed onder de microscoop bekijkt, krijg je heel veel rode bloedcellen te zien. En aangezien het allemaal losse cellen zijn zie je ze ook in grote hoeveelheden voorbij stromen, wat er heel mooi uitziet.
|
WaterpestIn de cellen van waterpest (het bekende vissenkomplantje) zie je de chloroplasten bewegen. Dat noem je celstroming. De doorsnede van het beeld wat je ziet is 0,45 mm. Hoe groot zijn de cellen? Wat is de snelheid van de chloroplasten?
|
Cellen van de rode ui
Normaal zijn de cellen (van de schil) van een rode ui helemaal rood gekleurd. Dit komt omdat de vacuole bijna de hele cel beslaat en deze bevat de rode kleurstof. Maar wanneer je de cellen plaatst in een zoutoplossing zie je heel wat anders.
Rechtsonder het einde van de naald zie je een kleurloos uitsteeksel van de rode vacuole naar de celwand. Dat is het celmembraan dat losgelaten heeft van de celwand door het waterverlies. Dit proces noem je plasmolyse.
|
Ook hier zie je cellen in plasmolyse. Naast de vacuoles zie je de celkernen en vele uitsteeksels van de celmembraan naar de celwand toe.
|
Bekijk hier een animatie van een cel van de rode ui in water en in een sterke oplossing (in dit geval KNO3)