Het presenteren
Een goede presentatie is een aantrekkelijk verhaal dat je van begin tot eind meeneemt. Voorlezen is dan ook geen optie. Maar het is ook niet nodig. Als het goed is weet je wat je wilt vertellen (en anders lees je je goed in) en maak je gebruik van een presentatie die je verhaal ondersteund. Kernwoorden en illustraties helpen je hierbij.
|
Tips bij het presenteren
|
De presentatie
Ondanks dat Powerpoint vele mogelijkheden geeft tot mooie sjablonen, plaatjes en lettertypes, zijn er veel mensen, waaronder docenten en studenten aan de universiteit of hogeschool die gebruik maken van een presentatie in zwartwit. Het doel van een presentatie is om je verhaal te ondersteunen. 'Het oog wil ook wat' en 'een plaatje zegt meer dan duizend woorden' zijn hier zeker van belang.
Naast powerpoint kun je ook gebruik maken van Prezi, een online hulpmiddel om presentaties te maken. Prezi is zeer geschikt voor presentaties waarbij je een overzicht wilt presenteren, omdat de dia's één geheel kunnen vormen. |
Tips bij het maken van een presentatie
|
Leesbaarheid vs. creativiteit
Tegenover de presentatie in zwartwit staat de presentatie met plaatjes en foto's die de tekst volledig onleesbaar maakt. Hoe kun je dit voorkomen?
Hierboven zie je vier mogelijke manieren van opmaak (klik voor een vergroting en uitleg). De eerste is onleesbaar. Hierbij ligt de nadruk op het plaatje, maar verder is het rommelig. Creativiteit is erg belangrijk, maar zorg dat je doel (leesbaarheid) bereikt wordt. De drie voorbeelden daarnaast geven drie mogelijke opties waarbij je de leesbaarheid sterk verbetert en toch je foto toont.
Een goede indeling van je dia's
Naast een mooie opmaak is de mate van tekstgebruik ook heel belangrijk. Je wilt niet dat je luisteraars teveel lezen terwijl jij aan het vertellen bent, want dan volgen ze je verhaal niet. Volledige zinnen zijn dus ongeschikt, tenzij je een definitie wilt geven.
Zorg dat de titel functioneel is, dus meer dan alleen een naam. Gebruik daarnaast woorden die de luisteraar moet onthouden. Deze kernpunten geven meteen de presentator houvast voor zijn/haar verhaal. Een spiekbriefje is dus niet nodig, je presentatie heeft die functie. |
Hieronder zie je twee dia's met een functionele titel, illustraties en de belangrijkste begrippen.
|
Het gebruik van illustraties
Wanneer je weet wat je wilt vertellen en je presentatie ondersteunend is, is presenteren niet zo moeilijk. Kies nuttige illustraties of foto's uit en bespreek ze ook. Een plaatje dat je niet bespreekt heeft geen nut. Soms is een extra illustratie grappig of creatief (zoals een afbeelding van Plankton uit Spongebob wanneer je het over plankton hebt), maar het maakt je verhaal niet leuker of duidelijker (wel de sfeer van je presentatie).
Daar komt bij dat een presentatie met goede plaatjes ervoor zorgt dat je makkelijker presenteert: je hoeft immers alleen de plaatjes uit te leggen. Bedenk dat je bij elk onderwerp wel een nuttig plaatje kunt vinden.
Daar komt bij dat een presentatie met goede plaatjes ervoor zorgt dat je makkelijker presenteert: je hoeft immers alleen de plaatjes uit te leggen. Bedenk dat je bij elk onderwerp wel een nuttig plaatje kunt vinden.
Terug naar vaardigheden