Voeding, we hebben er elke dag mee te maken. Het mogelijk om heel veel verschillende producten te krijgen en we zijn in staat om veel producten en ingrediënten zelf te maken. Ook zijn we aardig bedreven in het conserveren van ons voedsel: veel producten hebben een lange houdbaarheidsdatum en je moet moeite doen om een product te vinden zonder toegevoegde stoffen. Maar wat is nou gezonde voeding? En hoe zit het met al die claims over ons eten?
Op het gebied van voeding krijgen we heel veel leugens te horen, zowel van grote bedrijven als van wetenschappers. Geld verdienen blijkt veel belangrijker dan echt gezond leven!
Wanneer je bewust op je voeding gaat letten kom je heel veel schokkende dingen tegen. Heel veel toegevoegde stoffen zijn zeer schadelijk en toch worden er uitspraken op producten gezet en in reclames gebruikt die je het tegenovergestelde doen geloven. Het feit dat de EU deze stof goedgekeurd heeft, zegt ook helemaal niks meer. Je zult zelf moeten uitzoeken of een product gezond is of niet. Gelukkig zijn hier vele hulpmiddelen bij, zoals lijsten met alle E-nummers, zoals deze en de E-nummer app. Hieronder vind je een lijst met dingen waar je op moet letten. Van de meeste stoffen zal een artikel verschijnen.
Vuistregel: hoe minder een product bewerkt is, hoe gezonder deze is. Gebruik natuurlijke producten!
|
Belangrijkste weetjes
Lees meer hieronder!
|
Melk, de witte sloper?
Ooit een ander organisme tegengekomen dat melk drinkt na de baby-fase? Dat organisme bestaat niet, op de mens na. De meeste mensen denken dat melk een belangrijk voedingsmiddel is voor eiwitten en calcium, maar dat is niet waar. Wanneer je gevarieerd eet en dat betekent ook een groot deel plantaardig voedsel, krijg je genoeg calcium binnen en dat geldt ook voor eiwitten. Het meest voorkomende eiwit in melk is zelfs schadelijk. Dit eiwit in zuivel is caseïne en dit maakt 85% van de eiwitten in zuivel. Verschillende studies, waaronder een zeer grote in China van Dr. T. Colin Campbell, laten een duidelijke relatie zien tussen de inname van dierlijke voedingsmiddelen en verschillende kankersoorten en hart- en vaatziekten. Ook de relatie tussen osteoporose (botontkalking) en melk, door de verzuring van het lichaam door de vele eiwitten is in verschillende studies aangetoond: landen met een bovengemiddelde inname van zuivel hebben een bovengemiddeld aantal mensen met osteoporose.
Brood is helemaal niet gezond
Wanneer je tweemaal per dag brood eet en 's avonds aardappelen of pasta, dan krijg je te veel zetmeel en dus suiker binnen. Brood zorgt voor een suikerpiek in je bloed en daarna een suikerdip. Daarom hebben heel veel mensen last van een dip na de lunch. Daar komt bij dat de granen die we gebruiken voor brood inmiddels, na jaren kweken, lang niet zoveel voedingsstoffen meer bevatten. Brood is dus eigenlijk gewoon een suikerbom en een dieet gebaseerd op brood werkt suikerziekte type 2 in de hand. Het is gezonder om veel minder brood te eten en 's ochtends te beginnen met groente, fruit of havermout en 's middags een variëteit aan noten en groenten te eten. En dan hebben we het nog niet over broodverbeteraar gehad.
E-nummers hoor je niet binnen te krijgen
Dit zijn alle additieven (toegevoegde stoffen) die door de Eurepese Unie zijn toegestaan voor het gebruik in levensmiddelen. Op het eerste gezicht zou er dus niks aan de hand moeten zijn met deze stoffen, maar wanneer je op onderzoek gaat zitten er vele zeer schadelijke stoffen bij. En als je gaat kijken in welke producten je E-nummers vindt (bijna in alles!) is het niet zo gek dat je veel binnenkrijgt van deze stoffen. Eén van de meest schadelijke stoffen is E621 of mononatriumglutamaat. Deze stof stimuleert je smaakpapillen en zorgt ervoor dat je 'eetdrang' krijgt en dus je zak chips wilt leegeten. Deze smaakversterker zit in heel veel producten en zo verpesten we dus eigenlijk onze smaak, want we zullen geen genoegen meer nemen met natuurlijke smaken.
Het meest vervelende van E-nummers is dat er voor de meeste E-nummers meerdere namen in gebruik zijn. Zoals hierboven zag je al dat je E621 op de verpakking kunt aantreffen (en dan weet je dat je te maken hebt met een E-nummer), maar het is ook mogelijk dat er mononatriumglutamaat op de verpakking staat en dan weet je niks tot je de stof opzoekt.
Het meest vervelende van E-nummers is dat er voor de meeste E-nummers meerdere namen in gebruik zijn. Zoals hierboven zag je al dat je E621 op de verpakking kunt aantreffen (en dan weet je dat je te maken hebt met een E-nummer), maar het is ook mogelijk dat er mononatriumglutamaat op de verpakking staat en dan weet je niks tot je de stof opzoekt.
Wanneer je één keer door je boodschappen gaat en de etiketten bekijkt en uitzoekt wil je niet meer zomaar alles aanschaffen en nuttigen. Er zit heel veel troep in ons eten!
Suiker, aspartaam en glucose-frustose stroop
Wanneer je goed gaat opletten zul je zien dat je bijna niet zonder suiker kunt als je boodschappen gaat doen. Glucose, fructose en ga zo maar door, in elk product vind je wel een suiker. Om nog maar niet te spreken van de stoffen die in veel light-producten te vinden zijn. Aspartaam is de bekendste en ook meteen één van de schadelijkste stoffen die als zoetstof worden toegevoegd. Je hebt het idee dat je goed bezig bent, tenslotte drink je 'light', maar in de praktijk ben je nog slechter af. En tegenwoordig heb je ook het goedkopere glucose-fructosestroop (maisstroop). Het is makkelijker te produceren vanuit mais (geen suikerbieten betekent veel lagere kosten), is zoeter en langer houdbaar. Het bevat alleen heel veel fructose en dat is schadelijker dan glucose. Het wordt minder snel verwerkt en omgezet in vet in plaats van in energie. Daar komt bij dat het aan heel erg veel producten is toegevoegd.
De beste manier om gezond te blijven: op een gezond gewicht blijven, voldoende beweging en een beperkte inname van simpele suikers zoals glucose en fructose en E-nummers.
Cholesterol is geen boosdoener
Al heel lang wordt ons verteld dat cholesterol slecht voor je is. Vele bedrijven maken reclame voor light-producten die goed zijn voor je cholesterolgehalte. Het is allemaal onzin...
Cholesterol is een belangrijke stof voor ons lichaam en is essentieel om goed te kunnen functioneren. Het is onderdeel van al onze cellen en zonder cholesterol kunnen we ook enkele belangrijke hormonen niet produceren. Unilever weet hiervan, maar weigert haar producten aan te passen. Ten slotte verdien je meer geld aan producten die, wanneer je ze gebruikt, je het gevoel geven dat je goed bezig bent voor je gezondheid. Door hun campagnes zou je precies het tegenovergestelde gaan denken. Daar komt bij dat zienswijzen in de wetenschap maar langzaam veranderen. Niet cholesterol is de boosdoener bij atherosclerose, maar vooral ontstekingen veroorzaakt door teveel suiker, gifstoffen die ontstaan door roken en andere stoffen zoals E-nummers die onze cellen beschadigen. Lees hier meer.
Cholesterol is een belangrijke stof voor ons lichaam en is essentieel om goed te kunnen functioneren. Het is onderdeel van al onze cellen en zonder cholesterol kunnen we ook enkele belangrijke hormonen niet produceren. Unilever weet hiervan, maar weigert haar producten aan te passen. Ten slotte verdien je meer geld aan producten die, wanneer je ze gebruikt, je het gevoel geven dat je goed bezig bent voor je gezondheid. Door hun campagnes zou je precies het tegenovergestelde gaan denken. Daar komt bij dat zienswijzen in de wetenschap maar langzaam veranderen. Niet cholesterol is de boosdoener bij atherosclerose, maar vooral ontstekingen veroorzaakt door teveel suiker, gifstoffen die ontstaan door roken en andere stoffen zoals E-nummers die onze cellen beschadigen. Lees hier meer.
Fluoride tast uw tanden aan
Deze stof vind je in veel tandpasta's omdat het goed zou zijn voor je gebit. Ook werd het vroeger aan drinkwater toegevoegd (in Amerika nog steeds) en vind je het nog steeds in mineraalwater van verschillende merken, zoals Bar-Le-Duc. Maar fluoride blijkt een zeer giftige stof te zijn waar je zo min mogelijk van binnen moet krijgen. Het verhaal dat fluoride goed is voor je tanden is foutief en is gebaseerd op valse Amerikaanse onderzoeken die ingesteld werden om mensen gerust te stellen over de invloeden van fluoride (een bijproduct van de atoombom). Fluoride breekt je glazuur af en zorgt voor het bruin worden van je tanden. En dat niet alleen, het zorgt voor veel meer aandoeningen en genetische schade. Ondanks dit, blijven tandartsen mensen aanraden om tandpasta met fluoride te gebruiken.
Deodorant met aluminium
Deodorant hoort niet bij onze voeding, maar het is wel een heel veel gebruikt product en bevat ook stoffen die ons lichaam opneemt. Bijna alle deodorants bevatten aluminium. Het wordt in veel gevallen toegevoegd om deodorant makkelijker door de huid te laten opnemen, maar ook om poriën af te sluiten, waardoor er minder zweet naar buiten kunt en je dus minder ruikt. Aluminium is echt een zeer giftige stof, die opgenomen wordt en schade aanricht. De kans op Alzheimer wordt vergroot (een aanzienlijk aantal Alzheimer patiënten heeft een grotere hoeveelheid aluminium in hun lichaam) en recent ook de kans op borstkanker.
Je hebt geen aluminium nodig om lekker te ruiken. Zoek een natuurlijke deodorant zonder aluminium (of aluin, want sommige natuurlijke deosticks bevatten natuurlijk aluin, wat nog steeds aluminium is).
Je hebt geen aluminium nodig om lekker te ruiken. Zoek een natuurlijke deodorant zonder aluminium (of aluin, want sommige natuurlijke deosticks bevatten natuurlijk aluin, wat nog steeds aluminium is).
Terug naar onderwerpen