In Nederland komen verschillende soorten mieren voor, iets meer dan 70 soorten, maar de bekendste mieren zijn de wegmier (Lasius niger) en de verschillende rode bosmieren (Formica sp.), die opvallen door hun grootte en kleur. De wegmier is de meeste voorkomende soort; het is de mier die je tegenkomt tussen de tegels van je tuin.
Op deze pagina krijg je informatie over hoe je een mierenboerderij start en de mierenkolonie verzorgt. Voor meer informatie over mieren, exotische soorten en details over hun leefwijze, zie de mierenpagina. Bekijk ook enkele mierensoorten die in Nederland voorkomen.
|
|
|
|
Dag 71:
Wederom gevoed. In enkele buisjes zijn de eerste poppen te zien van de tweede serie gelegde eitjes. Dag 74: Er zijn al een flink aantal poppen aanwezig. Dag 78: Wederom gevoed. Dag 82: Wederom gevoed. Hierboven zie je enkele kolonies in reageerbuisje na ongeveer twee maanden tachtig dagen (er is op verschillende tijdstippen gefilmd). De koningin, werksters en vele larven en poppen zijn zichtbaar en daarnaast ook enkele fruitvliegjes.
November (rond dag 110): De mieren gaan in winterslaap. In een reageerbuisje met watten en water gaan ze in de koelkast. Maart (rond dag 280): De mierenkolonies worden uit de koelkast gehaald en ontwaken uit hun winterslaap. |
Hierboven zie je de verhiuzing van een mierenkolonie van een petrischaaltjes naar een zandboerderij. Het bleek een wat lastige verhuizing voor de koningen, maar gelukkig zijn mieren zeer sociaal.
|
Hierboven zie je de eerste 10 minuten van een mierenkolonie nadat deze uit de koelkast gehaald is en dus ontwaakt uit de winterslaap.
Hierboven zie je een versnelde opname van de mieren die hun voedsel ophalen en meenemen.
|
Huisvesting
Mieren kun je op vele verschillende manieren huisvesten. Er zijn verschillende mierenboerderijen te koop, maar je kunt ook zelf op verschillende manieren een
Gipsboerderij
Een gipsboerderij is eigenlijk een gegoten mierenboerderij met verschillende kamers en gangen. De mieren hoeven niet zelf de gangen en de kamers te maken, maar kunnen gewoon een kamer betrekken. Het is belangrijk dat de gipsboerderij bedenkt is met papier of karton, zodat de mieren donker zitten.
Hieronder zie je rechts de ruimte om water toe te voegen (figuur 6). Het mooie van gips is dat het water opzuigt. Op die manier zullen de rechter kamers wat vochtiger zijn, zodat de kolonie de keus heeft voor de vochtigheid van de omgeving. Vocht is altijd essentieel voor het in leven houden van de kolonie. Links is een aansluiting zichtbaar met een buitenverblijf, waar voedsel aangeboden kan worden.
|
Zandboerderij
Een zandboerderij lijkt meer op een mierennest zoals deze er ook uitziet in de natuur. Daarnaast geeft het de mieren ruimte om zelf de gangen en de ruimtes aan te leggen. Je zult merken dat mieren heel erg veel kunnen veranderen, zoals te zien is in onderstaande video, waarin een kolonie zich helemaal inbouwt in het reageerbuisje (in plaats van de zandboerderij in te gaan).
Een zandboerderij kun je op heel veel verschillende manieren maken en ze zijn uiteraard ook te koop. De meeste bestaan uit twee platen met een centimeter zand ertussen. Hierboven zie je een zelfgemaakte zandboerderij (figuur 8). Deze is slechts gemaakt van twee glasplaatjes (van fotolijstjes), houten breinaalden van 12mm dikte, kleine glasplaatjes als bodem en platte (verf)roerstaafjes als bovenkant. Er zitten twee ingangen in aan de bovenkant. Het kleurverschil komt door een onderste laag zand gemengd met wat grond en een bovenste laag van alleen zand. De rechte gangen zijn reeds gemaakt met een satéprikker, maar de kamers rechtsonderin zijn gemaakt door een kolonie. Enkele poppen zijn zichtbaar.
Het is belangrijk dat je de voorkant bedekt met een papier of stuk karton, omdat de mieren niet op een verlichte locatie gaan zitten. Op de foto's is deze bescherming weggehaald. |